Els consellers i conselleres de Compromís s’han reunit a la ciutat de València per a constituir el Consell General de la coalició. Entre els primers acords, s’han aprovat el reglament de funcionament del Consell i dos esmenes molt importants que canvien la forma de fer política, perquè per una àmplia majoria s’ha acordat que en els consells tindran veu tots els militants que hi vulguen participar, encara que no siguen consellers, i també es donarà veu a tots els col·lectius socials que així mateix vulguen fer una aportació als debats de Compromís.

Les intervencions dels portaveus de la coalició, Enric Morera i Mònica Oltra, han estat rebuts amb una forta ovació.

En la seua intervenció, Mònica Oltra ha assegurat que en l’actualitat “està accelerant-se el procés de caiguda del PP al País Valencià, una caiguda molt afavorida pel sainet de Bárcenas i també perquè molta gent que ha votat el PP té vergonya del que ha votat i hi ha un procés de canvi de vot, per això en Compromís tenim un gran repte, el repte que confien en nosaltres”.

Oltra ha llançat un missatge clar a les més de tres-centes persones que han participat en el Consell General. Segons la portaveu adjunta de Compromís a les Corts, “som els qui millor hem dit ‘No’ i ara hem d’aprendre a construir el nostre ‘Sí’ i per això és tant important la constitució del Consell de hui. No volem despotisme ni illetrat ni il·lustrat, com el que ens han donat el PP i el PSOE, respectivament, i estem en disposició de liderar el procés de canvi per a ser majoria. Per a governar hem de parlar-li a la gent i hem de convéncer-la per tal de fer de la mobilització un espai de socialització i de trobada, i això s’ha de fer en cada poble i ciutat del país”. Segons Oltra, “els valencians tenim moltes virtuts i hem de pensar des d’allò xicotet, que és on no ens guanya ningú. La terra i la indústria històricament són un exemple d’això, la qual cosa ens lliga amb l’anomenada economia del bé comú. Si canviem la manera de consumir, ja pot Barberà obrir els diumenges tots els centres comercials que vulga, perquè si canviem els hàbits de consum, canviem les regles del joc”.

Al seu torn, Enric Morera ha centrat el seu discurs en les persones i ha començat parlant de José Antonio Diéguez, veí de Bilbao, que és la primera víctima mortal després de l’admissió a tràmit de la ILP contra els desnonaments. El portaveu de Compromís ha estat clar quan s’ha referit a este cas com un exemple dramàtic provocat per la falta de solució a este problema que encara no han sigut capaços de donar-li ni el partit del Govern ni el principal partit de l’oposició, els quals en altres temes sí que arriben ràpidament a un acord, i ha llançat una pregunta a l’auditori: “Què anem a fer des de Compromís per les persones com José Antonio Diéguez? Som un instrument al servei dels ciutadans i cal urgentment un canvi de la política del sistema, del seu sistema bipartidista, i això ho anem a fer amb un somriure, com el nostre logo, però sent molt seriosos, posant les persones en el nucli de totes les nostres polítiques”.

El tancament del Consell General de Compromís ha estat a càrrec del diputat al Congrés Joan Baldoví, qui ha destacat la força i la unió de la coalició, una formació “que camina al costat de les persones, amb la societat i que ha de ser (hem de ser) l’altaveu dels problemes i també els qui treballem per a solucionar-los. No tenim dret a fallar a milers de persones i mai no deixarem de mirar a la cara a les persones, per a dir-los que mai no caminaran soles, que tenen a Compromís”.