Presentació del documental ‘Las maestras de la República’

Prompte es va omplir la sala de conferències del Centre Cultural de Massamagrell per assistir a la presentació del documental ‘Las maestras de la República’, premi Goya 2014.
Es tracta d’un documental que naix com a homenatge al treball d’unes dones que deixaren la seua empremta en l’escola, el qual forma part d’un projecte participatiu per a la recuperació de la seua memòria i llegat. “Recuperar-les per a la història, rescatar-les de l’oblit”, es diu en el pròleg, perquè si això no es fa ara, malauradament, els testimonis d’aquelles històries de vida i de lluita per la llibertat i la igualtat acabaran per desaparéixer del tot.

Les mestres republicanes van ser pioneres en l’ensenyament, unes dones valentes i compromeses que van participar en la conquesta dels drets de les dones i en la modernització de l’educació, basada en els principis de l’escola pública, laica i democràtica. “El principi de la República va ser aquell dia que els mestres van retirar la paret de fusta que separava els xiquets de les xiquetes a les aules i van eixir tots junts a la terrassa de jocs per primera vegada”, es diu en el documental.
María Cruz Caballer, com a mestra i membre de Compromís per Massamagrell, fou l’encarregada de presentar l’acte i posterior col·loqui, que comptà amb Carme Agulló, professora de la Universitat de València i autora del llibre Mestres Valencianes Republicanes, i que és una de les investigadores que apareix en el documental. Agulló ha publicat gran quantitat d’articles i ha participat també en obres col·lectives sobre temes relacionats amb la història de l’educació valenciana. Treballa per la recuperació del patrimoni historicoeducatiu valencià i dirigix un equip d’investigació a la Universitat de València relacionat amb esta temàtica. És coorganitzadora de les Jornades d’Història de l’Educació Valenciana, de les quals ja se n’han celebrat set.
«Es tallaren els cabells, es tallaren les faldes i cresqueren les idees», sintetitzà Carme Agulló.

Després de la projecció del documental s’inicià un torn de preguntes entre els assistents que eren contestades per Agulló amb tota mena de detalls on feia valdre els seus amplis coneixements en la matèria. No està de més apuntar la satisfacció de la gent en acabar l’acte.

Per a una informació relacionada podeu visitar el blog de Fani Grande http://elfemurdeeva.blogspot.com.es/2014/06/las-gotas-del-silencio.html, on ha publicat un emotiu article titulat Las gotas del silencio.

MESTRESWEB

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *