Hui se celebra el Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Es tracta d’una xacra que afecta d’una manera o altra les nostres societats, per això l’ONU va instituir esta diada per a recordar la necessitat de lluitar per la seua eradicació.

El 25 de novembre va ser declarat com a Dia Internacional contra la Violència de Gènere en juliol del 1981, en el context de la primera Trobada Feminista de Llatinoamèrica i el Carib que va tindre lloc a Bogotà (Colòmbia). En esta reunió les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

El dia va ser escollit per a commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i María Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre del 1960 quan anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo de la República Dominicana. Dedé, que viu a Bèlgica, és l’única germana que va sobreviure. Els seus cadàvers destrossats van aparéixer al fons d’un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, estes dones simbolitzen la lluita i la resistència. El 1999 l’ONU va donar caràcter oficial a esta data.

Segons l’Organització de Nacions Unides se celebra esta diada perquè:

–La violència contra la dona és una violació dels drets humans fonamentals.

–La violència contra la dona és conseqüència de la discriminació que patix, tant en les lleis como en la pràctica, i de la persistència de desigualtats per raó de gènere.

–La violència contra la dona afecta i impedix el progrés en moltes àrees, incloent-hi l’eradicació de la pobresa, la lluita contra la sida i l’assoliment de la pau i la seguretat entre les nacions.

–La violència contra les dones i les xiquetes es pot evitar. La prevenció és possible i essencial.

–La violència contra la dona continua sent una pandèmia global. Fins un 70% de les dones patixen violència en la seua vida.

A més a més, l’ONU proporciona les següents dades en xifres:

–El 35% de les dones i les xiquetes patixen alguna forma de violència física o sexual al llarg de les seues vides. En alguns països esta xifra arriba al 70%.

–Es calcula que més de trenta milions de xiquetes menors de quinze anys estan en perill de ser sotmeses a la mutilació genital femenina. Més de cent trenta milions de dones i xiquetes ja han sigut mutilades.

–Al món, en l’actualitat, més de set-cents milions de dones es van casar quan eren xiquetes, de les quals dos-cents cinquanta milions eren menors de quinze anys. Les xiquetes que contrauen matrimoni abans de complir els díhuit anys tenen menys probabilitats d’acabar la seua educació i més de patir violència domèstica i complicacions en el part.

–Les conseqüències de la violència de gènere perduren durant generacions.