25 d’abril

La Diada del 25 d’abril, commemora  la derrota de la Batalla d’Almansa el 25 d’abril de 1707, un dia de commemoració de les llibertats perdudes del poble valencià i de mobilització del nacionalisme valencià.

Encara en l’actualitat perdura la dita Quan el mal ve d’Almansa, a tots alcança, rememorant aquesta derrota.

La consideració del 25 d’abril, anomenada Diada de Dol Nacional pel valencianisme de principis del segle XX, naix d’una campanya a la ciutat de València del menut partit Acció Nacionalista Valenciana en 1934. Antoni Senent Micó, president d’ANV, va presentar aquell any una instància a l’Ajuntament de València perquè es considerara aquella data com a Dia de Dol, i en conseqüència, fera onejar la bandera valenciana a mitja asta a tots els edificis municipals.  La instància va ser ben rebuda per l’Ajuntament del municipi, que va posar la senyera als edificis on encara no onejava, i va fer onejar-les a mitja asta el dia indicat. Aquella iniciativa va ser un èxit, quallant entre totes les entitats valencianistes locals que a l’any vinent ja es van sumar a la commemoració.

 

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *