Moció del Bloc Coalició Compromís instant al Govern d’Espanya a regular la llei de la televisió sense fronteres

 

En Josep Lluís Galarza i Planes, com a portaveu del Grup Municipal de Bloc  Coalició Compromís a l’Ajuntament de Massamagrell i en aplicació dels articles 91 i 97 del ROF, presenta per a la seua inclusió i debat davant del Ple Ordinari  la següent

 

MOCIÓ:

El Tribunal Suprem ha sentenciat a favor d’un recurs de cassació que Acció Cultural del País Valencià va interposar davant del tancament dels repetidors i la sanció de 300.000 euros que el Govern del Consell de la Generalitat Valenciana li va imposar, per l’emissió del senyal de TV3 a la Comunitat Valenciana. L’alt tribunal ha determinat que la Generalitat Valenciana no és competent per a decidir quins senyals televisius es poden emetre a la Comunitat Valenciana i quins no. Per tant, ho deixa en mans del Govern espanyol, a qui considera competent per a controlar i sancionar l’ús del domini públic de l’espai radioelèctric.

Una sentència del 2008 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va desestimar el recurs fet per Acció Cultural contra l’executiu autonòmic, que va avalar el tancament de les emissions televisives i va mantindre la multa a Acció Cultural. Ara el recurs de cassació al Tribunal Suprem per esta desestimació invalida la decisió del TSJCV i del mateix Consell que impedien que senyals d’altres televisions autonòmiques foren rebuts i sintonitzats a la Comunitat Valenciana. La sentència del Tribunal Suprem deixa la porta oberta perquè no només TV3 puga rebre’s al País Valencià, sinó que altres senyals televisius d’àmbit estatal puguen ser rebuts en els seus diferents territoris, en pro de la llibertat d’informació, la pluralitat i el respecte a les llibertats individuals de tots els usuaris. No té cap sentit que, hui en dia, no hi haja cap restricció de senyal respecte de canals internacionals i, en canvi, no es puga rebre senyal d’aquelles televisions d’àmbit autonòmic i local.

La Iniciativa Legislativa Popular sobre la Televisió sense Fronteres reivindica el dret dels ciutadans al reconeixement legal de l’existència de les diferents realitats lingüístiques de l’Estat Espanyol i dels seus respectius espais de comunicació, i el dret a tindre lliure accés als canals de televisió emesos en les diferents llengües de l’Estat. Esta iniciativa va ser recolzada per 651.000 persones, però la seua votació en una sessió a les Corts Generals no va permetre la seua tramitació.

La recent sentència del Tribunal Suprem permet, de nou, reivindicar este dret a rebre la informació en la llengua en la qual un individu s’expresse i/o ho considere necessari: anglés, espanyol, xinés, però també valencià, gallec o euskera.

La reciprocitat en el senyal de les televisions autonòmiques no només és positiva en l’àmbit valencià, pel fet de poder veure TV3, sinó també perquè permet a la Radiotelevisió Pública Valenciana ampliar el seu àmbit i esdevindre un vertader instrument vertebrador de la nostra llengua i cultura, tot millorant la seua viabilitat i possibilitant-ne el seu futur.

 

És per tot això que l’Ajuntament de Massamagrell proposa l’adopció dels següents

 

ACORDS:

 

1-. Instar el Govern d’Espanya a fer totes les gestions necessàries per a regular la llei de televisió sense fronteres i garantir les emissions en condicions de reciprocitat de TV3, RTVV i IB3TV.

 

2-. Instar el Consell a arribar a un acord de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya pel que fa a les emissions de TV3 i els altres canals públics catalans i Canal 9 i la resta de canals públics valencians, que permeta que tots siguen rebuts en el conjunt dels seus territoris.

Massamagrell, a 21 de Gener de 2013

En Josep Lluís Galarza i Planes,

portaveu del Bloc Coalició Compromís

MOCIÓ REBUJADA

7 vots a favor (5 PSOE, 1 BLOC-COMPROMIS, 1 EUPV).

10 vots en contra (9 PP i 1 CVa )