La reforma és la pèrdua de la capacitat política i econòmica dels consistoris, que, a més de retornar als anys quaranta del segle passat, tindrà greus efectes sobre la ciutadania. La reforma ataca directament el nucli del municipalisme, ja que s’allunyen del control ciutadà les decisions sobre els serveis que s’han de prestar. El Govern pretén retirar les competències dels ajuntaments, amb diferents graus segons el nombre d’habitants, i obligar així a suprimir serveis necessaris per a la ciutadania. Per tant, en comptes d’aprofundir en una major descentralització, amb una administració més propera a la població, se subordinen els municipis a diputacions i governs autonòmics, en un procés centralitzador de competències de control a favor de l’Estat. Per tant, la reforma tira per la borda més de trenta-cinc anys de democràcia local i provocarà que la ciutadania torne a escoltar el ‘vés a València’ o ‘vés a Madrid’.

A continuació, enumerem alguns dels serveis que els municipis presten i es veuran afectats:
– Serveis socials.
– Serveis de promoció i reinserció social.
– S’eliminen els municipis dels òrgans de gestió dels centres docents públics.
– Serveis d’educació , cultura, salut, dona: s’eliminen les escoles d’adults i infantils municipals, escoles de música i dansa, polítiques d’igualtat i d’assistència a dones víctimes de la violència de gènere, serveis d’orientació laboral i formació per a l’ocupació.
– Els municipis ja no podran participar en la gestió de l’atenció primària de la salut.
– Serveis de defensa dels consumidors.
– S’eliminen les competències en la protecció del patrimoni artístic.

El projecte de Llei afectarà tots els municipis i, de manera més directa, el 88% d’estos que són els que tenen menys de 20.000 habitants. Per províncies, el 94% dels ajuntaments de Castelló es veuran afectats, el 81% a Alacant i el 88% a València. Més de milió i mig d’habitants (al voltant del 30% de la població) poden esdevindre “ciutadans de segona” amb esta reforma. Pel que fa a l’ocupació, s’estima que al voltant de 25.000 treballadors s’hi poden veure afectats. Cal posar en qüestió que sigua necessari retallar els serveis a les administracions locals per la Llei d’Estabilitat Pressupostària. Les locals van ser les úniques administracions que van complir l’objectiu de dèficit marcat per al 2012, de fet més de sis-cents municipis dels 8.117 que hi ha a Espanya van acabar amb superàvit. A més, són l’àmbit on més llocs de treball s’han destruït, 108.000 a tot Espanya, un 16,4% més que en l’Administració de l’Estat, on es va destruir un 3,5% de l’ocupació i que en l’autonòmica (3,1%).