L’investigador Manel Arcos (Oliva, 1965) presentà  al Centre Cultural de Massamagrell la seua obra Acabaren com Camot. Bandolerisme a la governació de Xàtiva en temps de Ferran VII (1814-1833).

L’autor de l’obra va explicar que en el període convuls que es produí a Espanya després de la Guerra del Francés, i molt assenyaladament durant l’època que Ferran VII va regnar, tingué lloc una brutal repressió d’alguns grups de bandolers que s’havien format per diverses comarques valencianes, uns bandolers que duien a terme actes de pillatge i robatoris amb alguna violència i ús d’armes, però sense cometre, que se’n tinga constància, delictes més greus com ara assassinats. El rei Ferran VII va decretar que les forces militars s’encarregaren de perseguir i aniquilar estos grups, sense tindre en compte les instàncies judicials, per la qual cosa quan els bandolers eren capturats per les tropes se’ls sotmetia a ajusticiaments públics d’una gran crueltat, que consistien fonamentalment en l’afusellament, el garrot vil i la forca. Alguns d’estos ajusticiaments eren acompanyats per l’esquarterament dels cossos, i així les part d’estos, com ara els caps tallats, s’exhibien penjats de pilarets i pals posats en llocs públics per tal que serviren d’escarment a la població, la qual vivia sota una gran penúria econòmica després de les devastadores revoltes i guerres del segle i pel fet que hi havia una desproporcionada distribució de la riquesa (hi havia rics que posseïen molts béns i la majoria de la població estava sumida en la pobresa, la qual cosa també alimentava les files dels bandolers).

El recinte de la sala de conferències quasi es va omplir per assistir a la presentació del llibre i alguns dels presents van fer preguntes a l’autor, entre altres temes sobre alguns bandolers de què parla en l’obra que eren veïns de Massamagrell, els quals també acabaren sent ajusticiats.

Manel Arcos s’ha especialitzat en l’estudi del bandolerisme al País Valencià i ja ha publicat, a més d’Acabaren com Camot, diverses obres que analitzen este fenomen des de diferents perspectives.